• Friedrich Merz, partijleider van de christendemocratische CDU/CSU in Duitsland, denkt hardop na over een Europees kernwapenpact.
  • Merz maakt de meeste kans om de nieuwe bondskanselier van Duitsland te worden bij de verkiezingen van zondag.
  • In Duitse media speculeerde Merz over de vraag wat Europa te doen staat, als de Amerikaanse president Donald Trump zijn verplichtingen als lid van de NAVO niet meer wil nakomen.
  • Lees ook: Europese Commissie wil lidstaten meer ruimte geven in begroting voor hogere uitgaven aan defensie

Er zijn steeds meer tekenen dat Europa niet meer kan rekenen op onvoorwaardelijke steun van de Verenigde Staten op veiligheidsgebied. Daarbij gaat het niet alleen om de opstelling van de Amerikaanse president Donald Trump inzake Oekraïne, maar ook om een eventuele Russische kerndreiging voor Europa.

De meest waarschijnlijke nieuwe Duitse regeringsleider, Friedrich Merz, zinspeelt daarom op bescherming van Duitsland door Britse en Franse kernwapens. Merz is de leider van de christendemocratische CDU/CSU en die partij gaat in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van zondag ruimschoots aan kop met ongeveer 30 procent van de stemmen.

Volgens Merz kan Europa er niet meer op kan vertrouwen dat de VS onder Trump zijn verplichtingen als NAVO-lidstaat nakomt, waarbij een aanval op één lidstaat geldt als een aanval op allen.

Europa moet alternatieven achter de hand hebben, als Trump de belofte van wederzijdse bijstand in het NAVO-verdrag niet langer onvoorwaardelijk nakomt, zei Merz op de publieke zender ZDF. Duitsland zou dan ook serieus moeten bespreken of het kan worden opgenomen onder de kernwapenparaplu van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dat zijn naast de VS de enige kernmachten van de NAVO.

Merz erkent de problemen, zoals wie het laatste woord heeft over een beslissing om dergelijke wapens af te vuren. "Feit is dat we met de Britten en Fransen moeten praten over de vraag of hun nucleaire beveiliging niet ook voor ons gebruikt zou kunnen worden."

Spanning rond Duitse verkiezingen

Twee dagen voor de Duitse verkiezingen waarschuwen de Duitse autoriteiten voor Russische desinformatie. Met hun campagnes zouden de Russen de uiterst rechtse partij AfD willen helpen en het vertrouwen in de democratie willen vernietigen.

Veiligheidsfunctionarissen vermoeden dat het aan het Kremlin gelinkte netwerk Storm-1516 achter sommige onlinecampagnes zit, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De beïnvloeding komt in een tijd van oplopende spanningen over de oorlog in Oekraïne. Het doel van een campagne was om te suggereren dat de AfD, die sympathiseert met Rusland, oneerlijk zou worden behandeld.

Volgens de Duitse regering zijn, ondanks de Russische desinformatie, vrije verkiezingen gewaarborgd.

LEES OOK: Opmars van aandelen van Europese defensiebedrijven zet door op de beurs, nu Trump z’n handen van Oekraïne aftrekt